Krátký přehled Arduino desek

Abychom mohli začít s programováním Arduina, potřebujeme zakoupit vývojovou desku.

V dnešním článku si ukážeme, jaké běžné typy Arduino desek je možné pořídit.  Základní modely vývojových desek jsou založeny na 8-bitových mikrokontrolérech AVR od firmy Atmel. Jsou taky desky, které obsahují výkonnější mikrokontroléry, např. model Tian. Ten obsahuje výkonnější mikroprocesor Atmel SAMD21, tedy 32-bitový procesor ARM Cortex M0. Ale pro většinu projektů bude bohatě stačit 8-bitový mikrokontrolér.

Arduino Nano

Jeden z nejmenších Arduino. Svou velikostí se hodí zvláště pro finální produkty Vašich projektů. I přes malé rozměry však obsahuje mikrokontrolér Atmel ATmega328 (je taky levnější verze s procesorem  ATmega168 a menší pamětí). Dále disponuje pěknou 32KB flash pamětí (2KB si vezme bootloader) a 1KB EEPROM. K dispozici je celkem 14 I/O pinů, z nichž 6 podporuje PWM.

Arduino Uno

Je pravděpodobně nejznámější ze všech Arduino. Aktuálně je v prodeji třetí verze této desky, která přinesla několik vylepšení oproti verzím předchozím. Mezi její výhody patří přítomnost napájecího konektoru a kompatibilita s drtivou většinou rozšiřovacích desek, tzv. shieldů. Má 14 digitálních vstupních-výstupních a 6 analogových vstupních pinů (ale třeba RobotDyn má 8 analogových vstupních pinů).

Arduino Mega

Arduino Mega se pyšní úctyhodnými 10 centimetry na delší straně. Tato deska obsahuje již výkonnější procesor Atmel ATmega2560, který má nejen 8x větší paměť pro program oproti ATmega328, ale hlavně také 54 digitálních pinů a 16 analogových vstupů. Je určeno spíše pro použití v automatizaci, 3D tiskárnách a dalších prostorných projektech, než v přenosných zařízeních.

LilyPad Arduino

LilyPads vládne e-textil segmentu trhu Arduino. Ty jsou identifikovatelné jako fialové, květinově vypadající, kruhové desky. Piny na LilyPads se nazývají “ okvětní lístky“. Mají větší otvory a měď až po okraj desky. Ty jsou navrženy tak, aby vodivé vlákno bylo našito  přes otvory a vytvořilo elektrický kontakt s měděnými okvětní lístky. Jsou skvělé pro e-textiles, tedy projekty, které kombinují elektroniku a tkaniny. Mohou být použity k výrobě šikovný zástěry, rukavice nebo více jednoduchých drobností.

Arduino Due: Tvrdší Arduino

Myslel sis, že byl Mega silný? Arduino Due je postaveno na platformě Arduino Mega, ale běží na zcela jiné architektuře procesoru – ARM namísto AVR. Je to 32-bitový procesor, s taktovací frekvencí 84 MHz a nativní podporou USB.

Arduino deskaMikrokontrolérFlash paměť KiBDigitální I/O pinyPWMAnalogové vstupyAnalogové výstupy
Uno R3ATmega328P321466-80
Nano(ATmega168 před R3) / ATmega32816/3214680
Mega2560ATmega25602565416160
Arduino DueAT91SAM3X8E5125412122
LilyPad ArduinoATmega168V / ATmega328V1614660

Sdílet článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se také líbit