Měřící přístroje, bez kterých se bastlíř neobejde

Voltmetr, ampérmetr, napájecí regulovatelný zdroj, elektronická zátěž, analyzátor digitálních sběrnice - zařízení, které bastlíř opravdu potřebuje je hodně. My ti tu popíšeme ty, které, podle nás, musí mít každý bastlíř opravdu doma.
Elektronická zátěž

Voltmetr, ampérmetr, napájecí regulovatelný zdroj, elektronická zátěž, analyzátor digitálních sběrnic – zařízeních, které bastlíř opravdu potřebuje je hodně. My ti tu popíšeme ty, které, podle nás, musí mít každý bastlíř opravdu doma. 

Digitální multimetr

Multimetr je naprostý základ každé dílny, garáže i jen pracovního stolu. Multimetrů je celá řada – některé umí měřit jen (stejnosměrný a střídavý) proud (funkce ampérmetr) a napětí (funkce voltmetr), jiné umí měřit i teplotu (funkce teploměr), kapacitu kondenzátorů nebo mají třeba diodový režim pro měření diod.

Multimetr Aneng DM850
Multimetr Aneng DM850

Nejlevnějším multimetrem, který u nás můžeš najít je Aneng DM850 a ačkoliv je velmi levný, můžeš u něj využít spoustu dostupných funkcí. Od měření napětí, proudu přes měření odporu až po měření diod nebo NPN a PNP tranzistorů.

Multimetr Aneng AN8008
Multimetr Aneng AN8008

Dražším multimetrem je u nás pak Aneng AN8008, ten má lepší přesnost a rozsah měřených veličin než DM850, navíc obsahuje i měření frekvence a duty-cycle (pracovní cyklus).

Díky skvělému poměru ceny a dostupných možností měření si jej chválí i bastlíři, kteří si jej zakoupili. 

Hodnocení AN8008
Hodnocení AN8008
Klešťový multimetr Aneng ST205
Klešťový multimetr Aneng ST205

Mezi multimetry se řadí i takzvané klešťové multimetry – to jsou multimetry, které dokáží měřit proud obvodem bez nutnosti jej rozpojit. To je například Aneng ST205. ST205 je opravdu malý, ale i přes svou skromnou velikost nabízí celou paletu měřících možností – od základních jako je měření proudu a napětí, až po měření kapacity, frekvence a odporu.

Panelové měřící přístroje

Ne vždy bastlíři potřebují přenosné měřící zařízení. Občas nám stačí takzvaný panelový voltmetr a/nebo ampérmetr. Ten se hodí právě u pracovního stolu.

Panelový ampérmetr a voltmetr pro střídavý proud a napětí
Panelový ampérmetr a voltmetr pro střídavý proud a napětí

My (a i další bastlíři) jsme si oblíbili tento panelový voltmetr a ampérmetr – ten změří střídavé napětí od 60 do 500V a střídavý proud od 0,3 až do 50A.

Toto panelové měřidlo obsahuje i proudové trafo a není tedy nutné jej někde dokupovat.

Panelový voltmetr a ampérmetr pro střídavé napětí a proud
Panelový voltmetr a ampérmetr pro střídavé napětí a proud

Pokud ale nepotřebuješ měřit střídavé napětí/proud, ale stejnosměrný, pak tu máme i tuhle verzi. Tento panelový voltmetr a ampérmetr dokáže měřit 0-100V a proud 0-10A.

Automatický tester součástek

Tester součástek
Tester součástek

Funguje ten tranzistor nebo ne? A jakou hodnotu má ten rezistor? Není nic lepšího, než mít v dílně tento univerzální tester součástek – jednak zjistí jakou součástku jsi zapojil, a za druhé i změří její parametry. Odpor, kapacita, indukčnost, tranzistory NPN, MOSFET nebo diody – pro tenhle automatický tester součástek nic z toho není problém. 

Hodnocení testeru součástek
Hodnocení testeru součástek

Multifunkční USB tester

USB tester
USB tester

Máš zařízení, které napájíš přes USB? Pak se ti bude hodit tento multifunkční USB tester, který měří napětí, procházející proud, kapacitu, vnitřní odpor a příkon. Navíc dokáže detekovat protokoly jako QC2.0, QC3.0, USB-PD a i třeba Apple 2.4A. 

Osciloskop

Osciloskop
Osciloskop

Potřebuješ vědět, co se děje v tvém analogovém zesilovači nebo na napájecí větvi tvého zdroje?
Bez osciloskopu to nepůjde – jeden takový základní osciloskop pro měření analogové hodnoty máme v nabídce i my. DSO138 je to jednokanálový osciloskop se šířkou pásma až 200 kHz. 

Generátor funkcí

Generátor funkcí
Generátor funkcí

Generátor funkcí FG-100 je v dílně nepostradatelný. Generátor umí generovat jak sinusový (1-500kHz) signál tak i obdélníkový a trojúhelníkový (1-20kHz). A to rozhodně není vše.

Analyzátor digitálních sběrnic

Logický analyzátor
Logický analyzátor

Ladíš I2C sběrnici? SPI nebo UART? Pak logický analyzátor musíš mít. SL-USB8CH má vzorkovací frekvenci až 12 MS/s a obsahuje až 8 vstupů. Software, kam data posílá, je umí pohodlně dekódovat.

SL-USB8CH připojíš od operačního systému Windows až po MAC OS a pro vizualizaci dat můžeš použít program Logic od Saleae, nebo PulseView. 

Elektronická zátěž

Elektronická zátěž
Elektronická zátěž

Elektronická zátěž najde své uplatnění v každé dílně. Kromě zatížení zařízení umí samozřejmě měřit i napětí, procházející proud, kapacitu baterie a umí i funkci wattmetru. A to není vše – obsahuje i nejrůznější alarmy – vysokého/nízkého napětí, proudu, teploty, nebo funkci časovače.  

Sdílet článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se také líbit