Instalace ovladače převodníku USB na UART CP2102

Návod na instalaci ovladače převodníku USB na UART CP2102

Stáhni soubor instalátoru ovladačů z https://www.silabs.com/products/development-tools/software/usb-to-uart-bridge-vcp-drivers. Vyber možnost CP210x Windows Drivers.

Soubor je v archivu Zip a je tedy potřeba ho nejdříve rozbalit. V rozbalené složce spusť soubor CP210xVCPInstaller_x64.exe, nebo CP210xVCPInstaller_x86.exe podle tvé verze Windows – x64 pro 64bit a x86 pro 32bit. Na úvodním okně instalátoru klepni na tlačítko Další.

Na dalším okně klepni na tlačítko Dokončit

Po úspěšném nainstalování ovladače se okno instalátoru automaticky zavře.

Tím jsou ovladače nainstalovány a teď si můžeš ověřit, že instalace proběhla správně. Ve Start – Systém – Správce zařízení (může být potřeba oprávnění správce) najdi položku Porty (COM a LPT). Po rozbalení položky bys měl vidět nainstalovaný sériový port Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge (COM x). x značí číslo portu, na který byl převodník nastaven – v našem případě COM4.

Sdílet článek

6 komentářů

  1. Dobrý den, po stažení zip souboru ovladačů z uvedených zdrojů a jejich rozbalení žádné soubory .exe nejsou vidět. Po připojení převodníku k PC (W11) se tento ve správci zařízení objeví, ale ovladač není nainstalován a tudíž není přidělen COM port. Ve vlastnostech CP201X, zvolím aktualizaci ovladače z PC, ovladač se nainstaluje a COM port se objeví. Je možné, že tato informace je všeobecně známá, ale nekoresponduje s návodem na instalaci ovladačů převodníků CP 201X (např. u položky LA 161015)

  2. Dobrý den, asi dělám něco špatně, ale v tomto souboru (Univerzální ovladač CP210x pro Windows) po rozbalení soubory exe nevidím. ( Používám Total Commander, ale ani při rozbalení ve W10/W11 exe sobory nevidím ). Jinak platí to co jsem uvedl 17.1.2024, a převodník funguje tak jak má. Jen dotaz – převodník skutečně dodá 0,5 A při přepnutí na 3 V a logické úrovně jsou 3 V ? Z datasheetu mě to není jasné. Děkuji za případné vysvětlení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se také líbit